Světová výstava EXPO 2015 se bude konat v Itálii v období 1.5. - 31.10. 2015. Jako hostující město bylo bylo vybráno Milano - město módy a kultury, které se naposled stalo dějištěm Expa v roce 1906 (tehdy s tématem Doprava). Zcela nepochybně se bude jednat o nezapomenutelnou událost - na ploše více než 1 km2 se představí 130 vystavovatelů z celého světa! Areál Expo 2015 leží severozápadně od Milana mezi městečky Pero a Rho.
Tématem světové výstavy pro rok 2015 se stalo "Feeding the Planet, Energy for Life" (Uživit planetu, energie pro život). Výstava se pokusí téma jídla a výživy představit jak ve spojení s vědou a pokrokem, tak prostřednictvím kultury a tradic. Ambicí EXPA 2015 je připravit prostor pro prezentaci a srovnání tradičních i inovativních postupů při výrobě potravin. Hlavním motivem výstavy je přitom otázka, jak zajistit všem obyvatelům planety dostatek kvalitních a nezávadných zdrojů jídla a pití. Dílčími tématy výstavy jsou: boj s chudobou, prevence proti epidemiím a civilizačním chorobám, podpora vědy v oblasti potravinového průmyslu, podpora vzdělávání a zhodnocení kulinářských tradic. Expo také připraví prostor pro úspěchy vědy a techniky: v oblasti ochrany životního prostředí, kontroly potravinářské výroby a hledání nových zdrojů potravy v méně hospodářsky rozvinutých oblastech, v oblastech postižených suchem nebo nešetrným odlesňováním.
AREÁL EXPO 2015
Návrhem a sestavením výstavního areálu světové výstavy byla pověřena proslulá dvojice švýcarských architektů Jacques Herzog a Pierre de Meuron (autoři stadionu Ptačí hnízdo pro olympijské hry v Pekingu 2008). Areál výstaviště je navržen po vzoru antické tradice – půdorys a uspořádání připomíná architekturu románských měst. Atmosféru kompaktního světa, kde se prolíná architektura s přírodou, navíc umocní vodní příkop oddělující areál od zbytku okolí.
ZASTOUPENÍ ČESKÉ REPUBLIKY NA EXPU 2015:
Českou republiku bude reprezentovat pavilon z dílny vizovické firmy KOMA MODULAR CONSTRUCTION podle architektonického studia Chybik+Kristof Associated Architect. Návrh je oslovil díky nápaditému využití modulů, které umožňují snadnou stavbu i rozebrání pavilonu, propojení exteriéru a interiéru budovy, recyklovatelnost použitého materiálu a zakomponování vodní plochy do okolního prostoru.
Součástí českého pavilonu v Milaně by měl být také bazén, který symbolizuje silnou tradici v lázeňství. Na výstavě bude tento bazén umístěn na nádvoří areálu českého pavilonu a návštěvníci se zde budou moci koupat. Konstrukce bazénu bude po výstavě převezena do Prahy, kde oživí část břehu řeky Vltavy, a tím přispěje k zatraktivnění veřejného prostoru hlavního města.
Český pavilon se bude nacházet v bezprostřední blízkosti hlavního vchodu a budovy EXPOcentre.
Je na Vašem zvážení, zda preferujete leteckou, či autobusovou dopravu. Z Prahy lze do Milána letět přímým letem (let trvá cca 1,5 hodiny). Je také možné zařídit dopravu luxusním klimatizovaným autobusem - výhodná varianta pro ty, kteří chtějí ušetřit a mít na místě k dispozici prostředek k jakýmkoli přesunům.
Po příjezdu transfer do hotelu a po zbytek dne volno.
GOLF HOTEL LA PINETINA 3*:
Hotel se nachází na golfovém hřišti La Pinetina Golf Club, ve velmi klidné lokalitě, 2 km od historického města Appiano Gentile. K dispozici má vlastní posilovnu a vlastní parkoviště (zdarma). Jednotlivé hotelové pokoje mají klimatizaci, WiFi zdarma, plazmovou televizi a koupelnu. Každé ráno jsou podávány kontinentální snídaně formou bufetu. Hotel má vlastní restauraci servírující tradiční italskou kuchyni.
Snídaně v hotelu a poté přesun na golf.
Golfový klub Monticello má 2 hřiště - Red course a Blue course.
RED COURSE
Fascinující hřiště (par 72) s délkou 6.410 metrů, je velmi dobře hodnoceno. Bylo navrženo Američanem Jimem Faziem a Baldvinem Dassú. Od svého vzniku prošlo hřiště několika přestavbami a úpravami, nejvýraznější pod vedením Grahama Cooka, který hřiště přeměnil v moderní hřiště, které uspokojí očekávání každého golfisty.
BLUE COURSE
Toho hřiště se táhne podél historického Red course. Přesto, že hřiště není dlouhé, nabízí opravdovou výzvu. Hřiště je dlouhé 5900 metrů, par 72.
Snídaně v hotelu a poté přesun na golfové hřiště La Pinetina.
18 jamkové hřiště Pinetina Golf Club je posazeno do nádherné přírody. Je prvním golfovým hřištěm v Itálii, které získalo evropský certifikát ekologického hřiště vydaný Golfovou organizací pro životní prostředí (Golf Environment Organization). Svou činností se snaží minimalizovat dopady na životní prostředí, ale také respektovat okolní krajinu.
Snídaně v hotelu a poté přesun na golfové hřiště Villa d Este.
Hřiště Villa d'Este Golf Club bylo postaveno roku 1926 v kopcích oblasti Como s dominantou jezera Montorfano. Je obklopeno nádherným piniovým lesem.
Po snídani transfer a celodenní návštěva světové výstavy EXPO 2015.
VÝSTAVA PŘEDSTAVÍ NĚKOLIK TEMATICKÝCH OBLASTÍ:
PŘÍBĚH LIDSTVA, PŘÍBĚH POTRAVIN
Provede návštěvníky historií lidstva z pohledu získávání potravy, představí tradiční způsoby jejího obstarávání a hodnoty s ní spojené jako je pohostinnost, komunita a sounáležitost. Budete moci nejen porovnat dějiny potravin v různých kulturách, odlišné přístupy k zemědělství a k chovu zvířat, ale také sledovat jak se samotné potraviny a jejich skladba proměnila v průběhu lidské historie.
BLAHOBYT A HLADOMOR: paradox současnosti
Dalším záměrem výstavy je poukázat na paradox blahobytu a hladomoru: zatímco polovina světa čelí podvýživě a žije v nuzných podmínkách bez přístupu k pitné vodě, druhou polovinu světa ohrožují civilizační choroby jako je obezita, či psychické a fyzické nemoci spojené s poruchami příjmu potravy. Výstava si pokládá otázku, zda by bylo pomocí vědy, vzdělání, prevence, mezinárodní spolupráce a politického inženýrství možné tento paradox vyřešit.
BUDOUCNOST POTRAVIN
Jedním z hlavních cílů je načrtnout, kudy se bude budoucnost potravy a jídla ubírat a s jakými druhy potravin se v ní setkáme. Výstava klade důraz na podporu výzkumu a inovací pro zlepšení kvality a nutričních hodnot potravin.
V CHUTI JE POZNÁNÍ
Poslední trasa výstavy se bude zabývat jídlem jakožto zdrojem potěšení a prožitku. Není pochyb o tom, že jídlo samotné je nedílnou součástí lidských kultur a jednotlivé chutě a vůně dotváří jejich svébytný charakter. Zde se návštěvníci také mohou dozvědět užitečné rady ohledně uchování potravin a naučit se různé způsoby jejich přípravy ať již pro uchování nebo pro změnu jejich chuti.
Po snídani v hotelu se odhlásíme z pokojů a vydáme se zpět do ČR (ať už letecky, nebo autobusem).
Cena pro jednu osobu včetně DPH: od: 35.180,-
Poptávka je nezávazná. Budeme se těšit na vaše dotazy.